titels blogs

De Gouden Eeuw

In het Kruidvat

Geestelijk wordt de mens niet ouder dan een jaar of veertig. Op die leeftijd is hij psychologisch ontplooid. Filosofisch volgroeid. Spiritueel tot wasdom gekomen. Althans, zo ziet hij dat zelf graag.

Misschien is dat de reden waarom hij, in de veertig jaar die daarop volgen, zichzelf wijsmaakt dat de wereld hem blijft zien als een veertiger, terwijl zijn grijzende baardharen, kalende schedel en roestende rugwervels een heel ander verhaal vertellen. Op zich prima hoor, ontkenning van eigen lichamelijk verval. Houdt de mens jeugdig. Forever forty!

Maar als ik me er weer eens op betrap veel te triomfantelijk naar de veel te jonge caissière van het Kruidvat te grijnzen, om even later hijgend en puffend de negenenvijftig treden naar mijn penthouse te beklimmen, dan haal ik dit kiekje even te voorschijn. Om mezelf eraan te herinneren uit welke eeuw ik ook alweer stam.

De Gouden eeuw
De foto van het gezin (vader zittend, zoon neuspulkend) is door mijn moeder genomen op de Parkkade te Rotterdam. Het jaartal heb ik uiteraard gecensureerd.