Coef artikelen

Coef

Coef en haar reaguurders

Van de expositie

De expositie van ‘Coef – de kunst van het overleven’ is afgerond. Slechts drie weken heeft hij mogen duren. Niet vanwege teleurstellende reacties, maar omdat galerie Beeldend Gesproken eigenlijk al volgeboekt was voor dit jaar. Coef heeft zich er postuum tussen weten te wurmen.

Voor mij als zoon was het bizar om haar zo aan de waslijn te zien hangen in die postmoderne winkelpassage De Hallen. De beruchte ‘selfie’-reeks levensgroot op posters en monitors... Wat moet Dat Mens daar! dacht ik steeds. Maar het was vooral een kick om de schilderijen, tekeningen en het snijwerk waar ze in mijn puberteit zo op zat te zwoegen, eindelijk eens geëxposeerd te zien in een officiële galerie. Negen verhuizingen en talloze destructieve psychoses heeft het oeuvre overleefd dankzij de mantelzorg van mijn zusje. Niet kapot te krijgen, net zo min als de kunstenares.

Roept Coefs werk bij mij de nodige weerzin op omdat ik het associeer met mijn moeders afwijzende blik, de bezoekers waren natuurlijk niet belast met zo’n achtergrond. Ondersteboven was men! Zulks bleek tijdens de opening en de ‘Gallery Talk’, maar ook uit het kistje vol reacties-op-gele-post-it’s. ‘Indringend’ en ‘indrukwekkend’ waren veelgebezigde termen. Persoonlijk was ik erg onder de indruk van het cryptische ‘PENIS', wat aan mijn moeder ongetwijfeld een rokersschater had ontlokt.

Zo kon het gebeuren dat Coefs kunst de functie van promotiemateriaal voor de biografie ‘Coef: de Weg van de Waanzin’ overtsteeg en een fenomeen op zich werd. Terecht. Coef laat zich niet voor een karretje spannen, zelfs niet als zij er zelf in zit.

Ik dank een ieder die geweest is. En wie de expositie gemist heeft: aangemoedigd door dit succes zal ik meer galeries en musea polsen of zij iets voelen voor een shot Coef. Da’s lastiger dan het lijkt omdat het werk niet verkocht mag worden. Heeft u tips? Laat het me weten! Dan kan zij zich alsnog aan u openbaren in a gallery near you. Of, om te spreken met Carice van Houten (die Coef zal spelen in de HBO-serie Breaking Mad): “HOUDT HET DAN NOOIT OP!?”

Reacties op Coefs kunst
Niet te verwarren met het prikbord van uw lokale super!