Girl Power tegen de Hunnen

Disney wordt nog wel eens geassocieerd met oubollig sentiment. Toch hebben Disney's tekenfilms voldoende pit om ook volwassenen te boeien. Dat is in de eerste plaats te danken aan de scherpe humor van de animators, die de overcorrecte helden omringen met hilarische bijrolletjes (denk aan de hyena's in 'The Lion King').

Bovendien is animatie dynamischer geworden dankzij de digitale revolutie. Tegenwoordig laten de tekenaars met gemak een kudde van honderden buffels in één zwierende camerabeweging op ons afstormen ('The Lion King'). Verder krijgen Disney's tekenfilms volwassener' thema's. Onder druk van concurrentie van andere studio's, zoals Spielbergs Dreamworks ('The Prince of Egypt'), focust ze steeds meer op menselijke karakters in een historische, politiek geladen context. Eerst Indianen in 'Pocahontas' nu het oude China van 'Mulan'. Glad ijs?

De mooie Mulan woont in een dorpje in het China van rond het jaar nui. Ze is op de leeftijd gekomen dat ze uitgehuwelijkt kan te worden. Maar Mulan is eerder een tomboy dan een voorbeeldige bruid en dreigt haar familie te schande te maken. Daarom besluit ze, als de Hunnen het (and binnenvallen en haar oude vader geronseld wordt voor het leger, diens plaats in te nemen - verkleed als jongen.

Erg macho is ze niet, maar waar haar spieren het laten afweten dwingt ze respect af met haar slimheid. Na training in het iegerkamp trekt het peloton ten strijde. De moraal krijgt een deuk als bli|kt dat de rest van het Chinese leger is uitgemoord, en ze door duizenden Hunnen opgewacht worden.

'Disney goes China'... dat schept verwachtingen over hints naar mensen rechten. Disney houdt zich echter opvallend op de vlakte, deelt hoogstens wat antropologische steekjes uit naar uithuwelijking en andere Chinese cultuurverschijnselen en de film druipt vanzelfsprekend van de American values.

Qua animatie is het smullen geblazen. Ronduit indrukwekkend is een massacène in de bergen, waar duizenden Hunnen door de sneeuw op het Chinese iëger komen afstormen. Mulan is soms te grimmig voor kinderen, een slagveld vol lijken is zelfs ronduit on-Disneyiaans. Maar Mulan gaat toch vooral over Girl Power.

De heldin is een wilskrachtig meisje dat zich niet laat insnoeren door het tradities en etiquetten, en mannelijke concurrenten in het stof Iaat bijten, kortom een Spice Girl avant la lettre. Deze meidenmacht wordt gelukkig pruimbaar gemaakt met een kostelijke bijrol van een beschermengel annex minidraakje dat perfect wordt ingesproken door Eddy Murphy ("l'm travel size!").

Tip: als uw kinderen naar Muian willen, maak ze dan wijs dat er geen Nederlandstalige versie bestaat. Daarin is Eddy Murphy's stem vervangen door die van tv-man Carlo Boszhard.